In Vitro
Amix
Mutant
Amix 2
Amix 3

Cikkek, Hírek, Versenyek

Amit talán nem tudtál a D vitaminról!

2019.05.09.

A D-vitamin fontossága jól ismert. Már az 1930-as évek elején felismerték az orvosok a D-vitamin hiány és a csontrendszeri betegségek közötti kapcsolatot. Hiányában kialakulhat még ízületi gyulladás, izomfájdalom és fogászati problémák is. Azonban az új kutatások nemrégiben rávilágítottak a D-vitamin hiányának más, enyhébb, korábban felismerhető tüneteire.


A D-vitamin a napsütés hatására az emberi bőrben jön létre és némi átalakulás után a májban és a vesénkben, részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban.

                                           

www.proteinbuilder.hu/vitaking/vitaking-vitaking-e-400-t4298/

 

 

 

 Míg a bőrünk gyártja a D-vitamin egy részét , amelyre naponta szükségünk van, a napsugárzás önmagában nem elegendő. Az olyan tényezők, mint az évszak, a napszög, a felhőtakaró, a szennyezettségi szintek, és még a fényvédők használata is, nagymértékben korlátozzák a bőrünk által termelt D-vitamin mennyiségét.

 

Biztos, hogy nyáron el vagyunk látva bőségesen D-vitaminnal? Nem! Miért?


Amennyiben naponta körülbelül negyed órát tartózkodunk napon délelőtt 10 és délután 3 között, és az arcunkat illetve a fedetlen végtagjainkat éri a direkt sugárzás, akkor tudjuk biztosítani a megfelelő D-vitamin ellátottságot. (Érdekes, hogy egyesek ezt az időszakot jelölik meg pont veszélyesnek, hogy ilyenkor ne tartózkodjunk napon, mert rákkeltő. Pedig pont ilyenkor termelődik a D-vitamin, ami számtalan rákfajta ellen védőhatással bír)

 

Amennyiben ilyenkor is irodában ülünk, vagy a gyárban tartózkodunk, vagy otthon a négy fal között ugyanúgy nem jutunk D-vitaminhoz nyáron sem. Attól, hogy ülünk az irodában, és kinézünk az ablakon, mert kinn gyönyörűen süt a nap, ettől még nem termelődik D-vitamin a szervezetünkben. A D-vitamin nem a napsütés látványától termelődik a szerveztünkben, hanem a bőrünket ért UV-B sugárzás hatására jön létre. (mellesleg a szoláriumok által kibocsá­tott UV-A sugárzás nem alkalmas D3 -vitamin képzésére)

 

A D-vitamin hiány első 9 figyelmeztető jele lehet:


nyugtalan alvás
izomgörcsök
általános fáradtság
ízületi fájdalom
izomfájdalom vagy izomgyengeség
koncentrációs zavarok
fejfájás
székrekedés vagy hasmenés
hólyagproblémák
…ezek mind utalhatnak D-vitamin hiányra.

 

Ezekre érdemes odafigyelni, mielőtt még súlyosabb betegségek is kialakulnak (csontritkulás, rák, depresszió) a krónikusan fennálló D-vitamin hiány miatt.

 

R.

Legtöbbet vásárolt termékek

NutriCore Whey Protein 2000 g
FA Xtreme Napalm Shot New 60 ml
Scitec Multi Pro Plus
BioTech GO Protein bar 80 g
Olimp Vita-min Sport Multiple (60 kapszula)
Nutriversum Whey Pro New 1000 g

Legtöbbet nézett termékek

Animal Pak 44
ON 100% Whey Gold Standard 2270g
BioTech Ultra Loss For Her Shake (450g)
Muscle Meds Carnivor
FA Xtreme Napalm Pre Contest 500 g
FA Xtreme Napalm Shot New 60 ml