In Vitro
Amix
Mutant
Amix 2
Amix 3

Cikkek, Hírek, Versenyek

Kell neked Kálium?

2019.06.03.

Léteznek olyan étrend-kiegészítők, melyeket a fokozott fizikai terhelés – például sportolás – és erős verejtékezés alkalmával – például kánikula idején – tanácsoljuk fogyasztani. Kánikula idején a vitaminok mellett célszerű jelentős mennyiségű – a megszokottnál több – ásványi sót is pótolni! Ilyenek például a foszfor, kálium, magnézium, mangán, kalcium és nátrium. Miért?

 Az ásványi sók pótlásának jelentősége nyáron, kánikula idején


A só nem egyenlő nátriummal vagy káliummal. A nátrium mérgező. Már igen kis mennyiségben is. A klór szintén erősen mérgező. Az ezekből képződött nátrium-klorid (konyhasó) pedig nem mérgező. A természetben és a konyhánkban ezek együtt, kötésben fordulnak elő és só mikor megesszük, só mikor elhagyja a szervezetünket különféle utakon (széklet, vizelet, verejtékezés).

 

A kálium-klorid és a legtöbb olyan káliumsó esetében, ami az étrendünkben előfordul a helyzet hasonló. Nem kell tartanunk akut mérgezéstől és csak egyik-másik tartós és aránytalan fogyasztása okozhat hosszabb távon egészségkárosodást. A mérgező mennyisége 3 gramm a konyhasó esetében és 2,6 gramm kell testsúlykilogrammonként a kálium-kloridból, ha valaki azzal akarna öngyilkos lenni. Ez egy 80 kilós ember esetében 20dkg vagy annál is több só egyidejű elfogyasztását jelentené, ami nem életszerű és szerintem még senki nem tudta kipróbálni anélkül, hogy kihányta volna a lenyelt mennyiséget..
 

Kell neked Kálium?

Kálium pótlás - Vitaking Potassium termék megvásárlása

 

Hazánkban egy becsületes férfi átlagos napi káliumbevitele 3,0 gramm, a nőké picit kevesebb: 2,7 gramm. Egyik sem éri el a táplálkozás szakértők által ajánlott 4,5-5 g/nap mennyiséget.

Az ásványi só pótlás jelentőségét az adja, hogy az emberi sejtek térfogata csak akkor marad változatlan, ha a környezetében lévő folyadék ozmotikus nyomása ugyanakkora, mint a sejt belsejében. Ezt nevezik izotóniának. Tulajdonképpen a testben található nátrium/kálium/víz egyensúlyának finom szabályozásáról van szó. De miközben nagy propagandát kap a nátrium-klorid (konyhasó) bevitelének csökkentése, senki nem mer beszélni arról, hogy a kálium arányának növelése – legalább az egészséges és javasolt szintig – kívánatos lenne. Pedig ezeknek nem elsősorban a mennyisége, hanem az arányuk a felbomlása okozza a velük kapcsolatos gondokat.

Amikor ennek a két ásványi-anyagnak az egyensúlya felborul, több probléma is jelentkezhet:


Folyadék-visszatartás vagy ödéma a bokák, az ujjak és a szem körül
Magas vérnyomás
Alvási problémák
Szorongás vagy feleslegesnek tűnő stressz érzete
Magasabb koleszterinszint
Vércukor problémák


A szervezetben normálisan négyszer annyi kálium található, mint nátrium. A magyar étrend éppen fordítva: négyszer annyi nátriumot tartalmaz, mint káliumot. Miért is küzd a populációnk a fent felsorolt tünetekkel?

Az emberek túl sok nátriumtartalmú élelmiszert fogyasztanak és nem esznek elég káliumot tartalmazó élelmiszert. Ráadásul bizonyos közkedvelt élelmiszerek és tevékenységek fokozzák a szervezetünk kálium ürítését. A stressz, például növeli a kálium vizeleten keresztüli csökkenését. Ennek eredménye magasabb nátriumszint a szövetekben, ami folyadék-visszatartást és magasabb vérnyomást okoz. A kálium élettanilag olyan hatású ásvány, hogy megnyugtatja a testet. Elegendő kálium hiányában egy ember könnyen irritálható, feszült és ideges. Ez az, amiért pótolni kell a káliumot a szervezetben, vagy magas kálium tartalmú étrendet választani.

 

Legtöbbet vásárolt termékek

FA Xtreme Napalm Shot New 60 ml
NutriCore Whey Protein 2000 g
Scitec Multi Pro Plus
Nutriversum WShape Collagen Caps
BioTech GO Protein bar 80 g
Biotech Crush Bar

Legtöbbet nézett termékek

Animal Pak 44
ON 100% Whey Gold Standard 2270g
BioTech Ultra Loss For Her Shake (450g)
Muscle Meds Carnivor
FA Xtreme Napalm Pre Contest 500 g
FA Xtreme Napalm Shot New 60 ml
Bezár
Többé ne jelenjen meg ez a felugró