SZENTGYÖRGYI
Applied
nano supps
Everbuild
Hayalabs

Cikkek, Hírek, Versenyek

NAC al a Covid ellen!

2021.11.30.

Ne gondoljátok hogy mi itt a proteinbuildernél okosabbak vagyunk mint a világ tudósai,és rájöttünk arra amire eddig senki! Sőt,az N-Acethyl Ciszteinről NACról is már olvashattál sok helyen,de hátha lesz ebben a cikkben is néhány apró infó,ami segítségedre lehet egy tüdőgyülladás,Covid,hurutos betegségek,kokainról való leszokás,és még sok egyéb kellemetlen időszak átvészelésében.

Hatások:

Az első általánosan ismert hatás, melynek köszönhetően az NAC ismert vény nélkül kapható gyógyszer, hogy megkönnyíti a felköhögést krónikus és akut légúti megbetegedések esetén. Kémiai tulajdonságai ugyanis lehetővé teszik egy bizonyos típusú molekuláris kötések felbomlását a nyákban, aminek következtében ez fokozatosan feloldódik, és később könnyebben eltávozik a légutakból. Ezért is nevezik mukolitikumnak, amely megtalálható gyógyszertárakban Solmucol néven, de mennyisége miatt lényegesen magasabb áron. Az orvosi gyakorlatban szintén alkalmazzák ellenszerként Paracetamol mérgezés esetében, főleg infúziós formában.

 


Ezek azonban az NAC olyan tulajdonságai voltak, amelyeket a legtöbb ember ismer. A következő sorokban viszont kevésbé ismert vagy soha nem hallott, de tudományos tanulmányokkal alátámasztott hatásokat írunk le. Ugyanis egy nagyon erős antioxidáns hatású anyagról van szó, méghozzá annak köszönhetően, hogy képes növelni a glutation koncentrációját [1]. A glutation az egyik legerősebb antioxidáns az emberi sejtekben, ebből adódóan főleg védi őket a szabad oxigéngyökök által okozott károsodástól. Ezenkívül megfigyelték a lipofuscin [1] szintjének csökkenését is, ez egy pigment, amelynek retinális lerakódása idősebb korban fokozatos degenerációt is okozhat. Csökkenteni tudja az ólom vérsejtekben való lerakódását is [1].

 


Érdekes az az észrevétel is, hogy magasabb, körülbelül 2400 mg napi adag mellett dohányzóknál megközelítőleg 25%-al tudta csökkenteni az elszívott cigaretták számát [2], miközben az alanyok kevésbé óhajtották a dohányzást. Csak úgy, az érdekesség kedvéért, nem tudom, hogy hallottál-e már a trichotillomániáról. Ha nem, akkor ez egy hosszú távú impulzusszabályozási rendellenesség, amelynek során a beteg tépi a haját, szemöldökét, szempilláját és más testszőrzetét is. Azonban acetilcisztein beadásakor, összehasonlítva a placebóval [3], nemcsak magának a hajtépésnek a csökkenése, hanem a szorongás és a depresszió enyhülése is megfigyelhető volt ennél a betegségnél. A kutatások arra is mutatnak, hogy enyhíti az elvonási tüneteket [5] kokainfüggőségnél, vagy a fűfogyasztás szükségességét [4] az aktív felhasználók körében. Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy az NAC jelentősen befolyásolja az agytevékenységet is.

 


Ami az emberi test szerveire gyakorolt hatását illeti, itt legjelentősebb a májra gyakorolt hatása, ahol hatékony hepatoprotektív formájában nyilvánul meg [8]. Nagyon érdekes interakciója az alkohollal, amelynél azonban vigyázni kell, hogy az alkoholfogyasztásra való tekintettel mikor kell az NAC-t bevenni. Ugyanis a tanulmányok [6,7] szerint, ha az alkoholfogyasztás előtt 30 perccel adják be, akkor a májra védő hatást gyakorol, ha viszont 4 órával az alkoholozást követően, akkor elősegíti az alkohol májra gyakorolt negatív hatását. Hatékonynak bizonyult a Helicobacter pylori kezelésében is, amikor ugyanis a helicobacter kezelésére rendeltetett antibiotikumok hármas kombinációjával együtt képes volt megközelítőleg 10%-al növelni annak pusztulását [10]. Ezt a hatást annak köszönhetően érte el, hogy az NAC képes csökkenteni a helicobacter felületén lévő nyálka védőréteget, és ezáltal növeli az antibiotikumok hatékonyságát.

Egy másik pozitív hatás, amelyet nemcsak a nők, hanem a férfiak is értékelni fognak, az az acetilcisztein képessége elnyomni a pattanások kialakulását. A kutatások kimutatták [9], hogy napi 1,2 grammos NAC beadásánál a pattanásos betegek esetében egészen 50%-al csökkent a bőrelváltozások száma. A betegek teljes esztétikai megjelenésének jelentős javulása 8 héten belül volt látható.

 


Adagolás:


Az ajánlott napi adag 750 – 1000 milligramm. Májbetegségek esetén ez az adag napi 5 grammig növelhető, természetesen az orvosoddal folytatott konzultációt követően.

A natúr NAC por erőteljesen savanyú,mint a citrom.Kevés gyümölcslében elkeverve kellem íze van.

 

Kontraindikációk:


Az NAC alkalmazása nem ajánlott aktív peptikus fekélyben, vagy fruktóz-intoleranciában szenvedő embereknek, valamint asztmásoknak, akiknek hörgőgörcsöt okozhat.

 


Gyógyszerkölcsönhatások:


Egyidejű használata penicillinekkel, tetraciklinekkel és cefalosporinokkal, amelyek antibiotikumok. Kölcsönös reakció következik be, ezért legalább 2 órás időközzel kell az NAC-t használni.


Mellékhatások:


Nagyon ritkán fordulnak elő. Elvétve előfordulhatnak gyomorpanaszok, fejfájás, esetleg allergiás reakciók.

 

 

 

 

https://www.proteinbuilder.hu/ostrovit/ostrovit-nac-powder-t7036/
 

Legújabb termékeink

Legtöbbet vásárolt termékek

PureGold Nutrition Whey protein 1000 g
BioTech Oat Bar
PureGold Collagen 300 g
Biotech Protein Muesli
BioTech Protein dessert Bar
Scitec Mega Daily One Plus 120 kapszula

Legtöbbet nézett termékek

Animal Pak 44
Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard 2270g
Muscle Meds Carnivor
FA Xtreme Napalm Pre Contest 500 g
FA Xtreme Napalm Shot New 120 ml
Scitec Multi Pro Plus