Alvást segítő
SAN
Muscletech
Jutavit
Dorian

Cikkek, Hírek, Versenyek

Tanulási nehézséggel küzd a gyermeke?

2019.09.20.

Az első számú tápanyag a tanulási nehézségek ellen az omega-3 zsírsav


Az omega-3 hasznos tápanyag a gyermekeknek, mivel az egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését, ezáltal megszűnhetnek a tanulási nehézségek.

Az omega-3 zsírsavaknak több fajtája van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3 bevitel különösen akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.


Jó és rossz DHA források


Az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges DHA-t a kismamának kell elfogyasztania és átadni a magzatnak vagy a csecsemőnek. A legjobban hasznosuló formát az állati, elsősorban halból származó zsírok jelentik. A lazac, a szardínia és a tonhal, de bármelyik hideg vízi hal remek DHA források. Kisebb mennyiségben a vörös húsok és a tojás tartalmaz DHA zsírsavat.

 B-vitaminok


Az omega-3 mellett érdemes a B-vitaminok pótlására is figyelni. A b-vitamin család tagjai rendkívül pozitív hatással vannak (nem csak a gyermekeknek) az agyműködésre. Fokozott szellemi terhelés, vagy tanulási nehézségek esetén elsősorban a b-1 vitamint fogyaszthatják az emberek. Természetes forrásai pl. a sovány disznóhús (ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben a tiamint), valamint a teljes kiőrlésű malomipari termékek, és az olajos magvak.

 

A fenti élelmiszerekkel a gyerekek is könnyedén be tudják juttatni szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Naponta egy marék dió, mandula, vagy mogyoró fogyasztásával hozzájuthatnak a számukra megfelelő mennyiségű b-1 vitaminhoz. Ha ez nem megoldható, akkor a tanulási nehézségek kezelésére érdemes olyan komplex gyerekvitamint választani, ami tartalmazza a tiamint (B1 vitamin) is.

 


Egészséges gyerekek – étrend kiegészítés


A gyermekeknek valamennyi vitaminból szüksége van a megfelelő mennyiségre az optimális fizikai és szellemi fejlődéshez. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a gyermek étrendjét ennek megfelelően összeállítani. Vajon az iskolai menza és büfé megfelel ennek az elvárásnak? Az otthonról hozott uzsonna tényleg teljes értékű, nyers zöldségekből és friss gyümölcsökből áll, vagy inkább csokiszeletből?

A környezetszennyezés és más káros környezeti hatások miatt a gyerekek vitamin- és ásványi anyag felhasználása és igénye a kori sajátosságoknak megfelelő magas szinthez képest is nő. Miközben a vitamin igény nő, a táplálékok hasznos vitamin és ásványi anyag tartalma az intenzív talajművelésnek és az élelmiszer-készítési, tartósítási eljárások következtében csökken.


A gyerekeknek is lehet stresszes az élete?


Talán kevésbé nyilvánvaló, de a gyerekeknek is lehet stresszes az élete, őket is érik különböző hatások, a tanárok, az osztálytársak és a szülők elvárásai miatt. Amikor egy gyermek az otthoni “steril” környezetből először megy közösségbe, általában óvodába, gyakran megbetegszik, mert immunrendszere akkor találkozik először bizonyos kórokozókkal.

Az egészséges gyermek vitaminszükségletének biztosítását nem lehet a véletlenre bízni, és aligha lehet minden egyes vitamint külön-külön a megfelelő dózisban pótolni. Ezt egy korszerű összetételű, jó minőségű multivitamin készítményre érdemes bízni, melyben az egyes összetevők aránya tudományos igénnyel van meghatározva.


Multivitaminok a gyerekeknek


Egy gyermekeknek készített kiegyensúlyozott multivitamin készítmény tűnik a legjobb kiegészítő megoldásnak a legtöbb gyermek esetén. Néhány gyermek esetén, amikor komolyabb táplálkozási illetve egészségügyi probléma áll fenn, szükség lehet egyéb kiegészítésre is, de ezt minden esetben érdemes orvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni.


Hogyan válassz multivitamint a gyerekeknek?
Fontos, hogy benne legyen az összes vitamin (a b-vitamin család tagjai is), valamint ásványi anyagok és nyomelemek (kalcium, magnézium, réz, cink…stb) egyaránt. Napjainkban a legtöbb tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy vajon a javasolt napi bevitel (NRV) valóban elegendő-e. Ne ijedj meg, ha egy termék, amit megvásárolsz az ajánlott napi mennyiség többszörösét tartalmazza. Igazából ezek azok a termékek, amiknek tényleg van valami értéke!


Omega 3
A gyermekek étkezésének egyik gyakori hiányossága a vitaminok és az Omega-3 zsírsavak. Tudtad, hogy az Omega-3 létfontosságú az idegrendszer megfelelő kifejlődéséhez és működéséhez, ami különösen fontos ebben a korcsoportban? Omega 3 és vitaminok a gyerekeknek? Hogyan válasszak?

Omega-3 olaj megtalálható néhány hidegen sajtolt növényi olajban, de a leghasznosabb formája a hideg tengeri halak olaja. Étrendkiegészítő formájában is beszerezhető, ami előnyös abban az esetben, ha a gyermek nem szereti a halolaj jellegzetes szagát.


C-vitamin
A gyermekeknek az étrendje viszonylag kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Emiatt hiányt szenvednek C-vitaminból is. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszerük megfelelő állapotban tartása miatt és védi szervezetüket a károsító szabadgyökök hatásaitól is. Az agyi funkciók is jelentős C-vitamin szükséglettel járnak.


B-vitaminok a gyerekeknek is
Miért fontosak a B vitaminok a gyerekeknek? Mert ők jellemzően magas finomított cukor és liszt tartalmú étrenden élnek. A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és megvédik a gyerekeket a cukor okozta szellemi kimerüléstől.


Magnézium
A magnézium hiánya idegrendszeri problémákat okozhat, például álmatlanságot, szorongást, sőt akár még hiperaktivitást is. Tehát a magnézium amellett, hogy jót tesz az idegrendszernek és az izmoknak. a csontoknak is fontos, főleg azoknak a gyerekeknek, akik még fejlődésben vannak. Étrendjüket érdemes kiegészíteni külön magnéziummal, és D-vitaminnal, mert ezek segítik a kalcium hasznosulását.

 

Forrás:Vitaking.

 

R.

Legújabb termékeink

Legtöbbet vásárolt termékek

BioTech Oat Bar
BioTech Protein Bar
Biotech Protein Muesli
PureGold Nutrition Whey protein 1000 g
Nutriversum Whey Pro New 1000 g
PureGold Collagen 300 G

Legtöbbet nézett termékek

Animal Pak 44
ON 100% Whey Gold Standard 2270g
BioTech Ultra Loss For Her Shake (450g)
Muscle Meds Carnivor
FA Xtreme Napalm Pre Contest 500 g
FA Xtreme Napalm Shot New 120 ml
Bezár
Többé ne jelenjen meg ez a felugró