Vitaminok,ásványi anyagok jelölése
Felső határ jelölése az Élelmiszer Biztonsági Hatóság szeint.
A vitaminok és az esszenciális ásványi anyagok olyan mikrotápanyagok, amelyek az emberi test normális működéséhez szükségesek. Azonban káros egészségügyi hatásokhoz vezethetnek, ha túlzott mértékben fogyasztják. A tolerálható felső beviteli szint (UL) egy tudományosan megalapozott referenciaérték, amely támogatja a politikai döntéshozókat és más érintett szereplőket a túlzott tápanyagbevitel kockázatának kezelésében.
Az EFSA vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó UL-értékek megállapítására vonatkozó elveit eredetileg az élelmiszerügyi tudományos bizottság dolgozta ki 2000-ben. Az EFSA táplálkozással, új élelmiszerekkel és élelmiszer-allergénekkel foglalkozó tudományos testületének ezen iránymutatása aktualizált keretet biztosít a UL-értékelésekhez. A tervezetet 2022-ben tették közzé, és kétéves kísérleti időszakon ment keresztül. Ez a dokumentum a gyakorlati végrehajtás során szerzett tapasztalatokon alapuló felülvizsgálatokat tartalmaz. Kiterjed a kockázatértékelés tervezésével (a problémák megfogalmazása és a módszerek meghatározása) és végrehajtásával (bizonyítékok visszakeresése, értékelés, szintézis, integráció, bizonytalansági elemzés) kapcsolatos szempontokra. Az előző kerethez hasonlóan az élelmiszerekben található vegyi anyagok kockázatértékelésére kidolgozott általános elveket alkalmazzák, azaz a veszélyek azonosítását, a veszélyek jellemzését, a bevitel értékelését, a kockázatok jellemzését.
A tápanyagokra jellemző a biokémiai és fiziológiai szerepük, valamint a specifikus és szelektív mechanizmusok, amelyek fenntartják a szisztémás homeosztázist és a tápanyag felhalmozódását a szervezetben. Ezeket a megfontolásokat a tápanyagok kockázatértékelése során is figyelembe kell venni.
© Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
Legújabb termékeink
Legutolsó kérdések
Hírek, érdekességek, cikkek
Kreatin foszfát vs kreatin monohidrát. 2025. 10. 13.
A hosszútávú,nagy dózisú fehérje fogyasztás veszélyei. 2025. 10. 24.
Növény vs állati fehérjék! 2025. 10. 10.
Kövess minket a Facebook-on
Kérd a híreket és a kedvezményeket
MIÉRT A PROTEINBUILDER?
100%-ban magyarmagyar webáruház vagyunk
nem csak webáruházlátogass el a boltunkba is!
2006 óta folyamatosan veletek
megbízható forrásból, garantáltan eredeti
igyekszünk a kedvedben járnimindig jó árakkal, szakmai tudással várunk
Hírek, érdekességek, cikkek
Kreatin foszfát vs kreatin monohidrát. 2025. 10. 13.
Lejárt termékek fogyaszthatósága NÉBIH 2025. 02. 21.
Legutolsó kérdések
Regisztrált felhasználóként vásárlásaid után hűségpontokat gyűjthetsz, amit a következő vásárlásod alkalmával felhasználhatsz.





































